Prirodni kamen

U građevinarstvu prirodni kamen se koristi još od davnina, a svoju primjenu je zadržao sve do danas.

Dobija se iz mase stijena i to primjenom različitih postupaka. Eksploatacija kamena izvodi se u kamenolomu, korišćenjem specifičnih metoda.

Meni

[wpb_childpages]

Licence, saglasnosti i dozvole

Prirodni kamen

Materijal koji traje vjekovima o čijoj netaknutosti svjedoče velike građevine koje su do danas ostale netaknute. Nekada je važio za glavni građevinski element. Proizvodi se u obliku velikih blokova koji nastaju sječenjem stijena. Ovi blokovi dostižu težinu i od nekoliko tona. Zatim se blokovi obrađuju u ploče koji se dalje šalju na transport. U svojim završnim fazama prirodni kamen se često upotrebljava i kao dekorativni materijal unutrašnjih zidova domova, stanova, itd. Odličan je izolator i kao takav lako se uklapa u sve estetske promene unutar enterijera.

Prirodni kamen

Blokovi za transport su spremni nakon što se blokovi pravilno oblikuju. Tada se transport vrši do najbliže fabrike. Međutim, da bi do ovoga došlo potrebno je da se ispoštuju određeni standardi kvaliteta. Blokovi ne smiju imati naprsline. Moraju biti iste boje i strukture, odnosno trebaju biti jednolični.

 

Jedini smo koji posjedujemo sertifikovani materijal u Crnoj Gori

Kako bi se ovom procesu pristupilo pravilno, od velikog značaja jeste poznavanje fizičkih i hemijskih osobina kamena.

Galerija